Opladning af elbiler i forening
Det kan være svært at overskue alle mulighederne for opladning af elbiler i forening. Det findes mange muligheder, og i denne guide opstiller vi hvad I specielt skal være opmærksom på, når I vælger jeres ladeløsning til boligforeningen. Måske er jeres beboere begyndt at efterspørge opladning på parkeringspladsen, og kollektiv opladning kan foregå på mange måder. Vi har forsøgt at lave en guide til opladning af elbiler i forening med denne tekst.
Guide til opladning af elbiler
Denne guide henvender sig til boligforeniger, der står for at købe ladestander/ladeløsning til elbiler på parkeringspladsen. Der kan være mange grunde til, at I vil indkøbe en elbil som beboer og en tilhørende ladestander, men ofte er det foreningen som skal facilitere denne mulighed. Her kan du læse om, hvad du skal være særligt opmærksom på, før I køber en ladeløsning til boligforeninger.
Få et uforpligtende tilbud nuHvad er behovet?
Det er vigtigt, at I forholder jer realistisk til beboernes behov – både nu og i fremtiden. Det kan give jer og os et overblik over, hvordan det samlede strømforbrug ser ud, og hvad en fremtidig ladeløsning eventuel skal udvides til. Det kan være afgørende for, hvordan I indretter en eventuel ladeløsning. I kan specielt spare mange penge i fremtiden, hvis I allerede nu klargører til udvidelse af jeres ladeløsning. Mange boligforeninger forbereder ikke deres forsyningsforhold til en fremtidig løsning, hvorfor det derfor bliver dyrt at montere flere ladestandere efterfølgende.
Forsyning
I skal overveje for hvordan jeres ladeløsning skal forsynes. I mange tilfælde kræver jeres ladeløsning udvidet forsyningsforhold hvor forenigen køber adgang til mere strøm fra forsyningsselskabet. I samarbejde med os kan vi hurtigt finde ud af hvordan vi bedst løser jeres situation. Har I fx 32A til rådighed kan 2-4 ladestandere kobles til uden udvidelse af forsyningsforholdene – men hvordan ser fremtiden ud? Hvis I ikke allerede nu tænker på fremtiden, kan I risikere at kablerne skal graves op, der skal etableres helt nye tavler og tilkøbe flere ampere til foreningen. Derfor kan den fremtidige løsning være dyr hvis I ikke tænker over det nu.
Hvis jeres eksisterende forsyningstavle ikke kan klare belastningen, bør I overveje, om der skal etableres en ny forsyningstavle med mere kapacitet. En ny forsyningstavle anbefaler vi altid – så er jeres ladeløsning fremtidssikker. Regn ikke med under 100.000,- DKK. for at opstille en ny forsyningstavle inklusiv tilhørende kapacitet.
Gravearbejde
Skal kablerne graves ned? Skal de trækkes på ydersiden af en mur? Skal ladeboksen monteres på væg eller stander? Det er nogle spørgsmål som I skal have overvejet for når I skal have etableret jeres ladeløsning. Gravearbejde er omkostningstung, og kan hurtigt koster flere hundrede tusinde kroner. Hvis I ønsker en ladeløsning hvor kablerne skal gravet ned, så anbefaler vi på det kraftigste at jeres ladeløsning er fremtidssikker. Så undgår I store etableringsomkostninger når I skal have udvidet med flere ladebokse.
Finansiering
I skal i boligforeningen have overvejet for hvordan I vil finansiere jeres ladeløsning. Det er oplagt at finansiere omkostningerne gennem huslejen, og er der udsigt til andre projekter som fx energirenovering, så er det oplagt at montere ladestandere forbindelse med sådan et projekt.
I kan også vælge at jeres ladeløsning betaler sig hjem henover tid. Dette kan bl.a. gøres ved at brugerne betaler et oprettelsesgebyr og en efterfølgende forhøjet pris for opladning pr. kWh. På den måde tjener boligforeningen stille og roligt investeringen hjem igen vha. den forhøjede elpris. Samtidig får boligforeningen refunderet elafgiften gennem drivee, som også er en indtægt.
Jævnfør FDEL.dk anbefales det generelt, at der vælges en så transparent og fair ordning som muligt, så én brugergruppe ikke kommer til at betale for en anden set i forhold til fx stort eller lille forbrug.
Mange ladestanderoperatører pålægger et transaktionsgebyr som er meget højt for at finansiere deres administration – i nogle tilfælde er dette gebyr på 12% af den samlede transaktion hvilket kan blive et meget højt beløb på sigt som brugerne kommer til at betale. Hos drivee går vi ikke ind for skjulte gebyrer. Derfor betaler boligforeningen blot et abonnement til os, hvorefter drivee står for at fakturere kunden og tilbagebetale til boligforeningen. Elprisen bestemmer boligforeningen – hvis de gerne vil tjene penge på deres ladeløsning kan de sætte deres elpris højt – de kan også vælge at sætte den lavt. Det er op til den enkelte boligforening. drivee kan tilbyde alle løsninger. Du kan også læse denne guide til opladning af elbiler i forening som er lavet af FDEL.
Ring for at høre nærmereDen intelligente ladestander
drivee har udelukkende fokus på at gøre opladning af elbilen så intelligent som muligt.
Vores intelligente ladestandere, giver både fordel for brugerne og boligforeningen i forhold til drift og vedligehold. Med vores software, har vi mulighed for at:
- Kontrollere ladestanderen på afstand (fejldiagnosticere, START/STOP, låse mm.)
- Opdatere software på ladestanderen
- Differentiere mellem elpriser afhængig af brugergruppe
- Fakturere direkte til brugeren
- Generere forbrugsoversigt til foreningen
- Brugeren kan styre opladningen gennem en app
- Opladning på det billigste tidspunkt på døgnet (ud fra den varierende strømpris)
- RFID-kort og app til START/STOP
- Én samlet løsning
Vi står for hele processen
Vi kan stå for hele processen – lige fra projektering, installation og til administration. Vi har igen skjulte gebyrer som mange af de andre ladeoperatører, og vi tilpasser vores løsning jeres behov. Hvis I derfor ønsker en specifik løsning, så kan vi helt sikkert tilpasse vores system til jer.