Tjen penge på opladning af elbiler i boligforeningen
Flere og flere boligforeninger får etableret en ladestander på deres parkeringsplads, som giver beboeren mulighed for at oplade sin elbil. Men hvordan skal ladestanderen finansieres – og hvem skal betale for det? I dette indlæg undersøges og beskrives tilbagebetalingstid på ladestander til boligforening, og hvordan boligforeninger kan få tilbagebetalt deres ladeløsning indenfor en kort tidshorisont, og efterfølgende tjene penge på at tilbyde opladning af elbiler på parkeringspladsen.
Bliv kontaktet Ring og hør mereAutomatisk fakturering af beboeren
Når boligforeninger får etableret en ladeløsning gennem drivee, tilkobler vi efterfølgende ladeløsningen til vores intelligente administrationsprogram, som betyder, at vi bl.a. kan fakturere beboeren for det specifikke forbrug. Beboeren opretter blot en brugerprofil i vores app, indtaster kreditkort-oplysninger og derefter sørger vi for, at fakturere beboeren og overføre pengene tilbage til boligforeningen hvert kvartal.
Strømprisen fastsættes af boligforeningen, og påvirker selvfølgelig tilbagebetalingstiden på ladeløsningen. Jo højere strømpris, des hurtigere tilbagebetales ladeløsningen, men samtidig er det dyrere for beboeren at oplade sin elbil. Udover at tjene penge på strømprisen, så tilbagebetaler vi også elafgiften til boligforeningen hvert kvartal.
Afgiftsrefusion og strømrefusion
Udover at vi tilbagebetaler den strømpris som vi automatisk fakturerer af beboerens forbrug (strømrefusion), så tilbagebetaler vi ligeledes elafgiften for den forbrugte strøm (afgiftsrefusion). Det vil sige at vi tilbagebetaler 0,954 kr. pr. kWh. Boligforeningen skal blot have tegnet et af vores abonnementer for at få tilbagebetalt elafgiften.
Regneeksempel
Vigtige parametre
Antal beboere med elbil: 4
Kørselsbehov årligt pr. beboer: 15.000
Strømpris (fastsættes af forening): 2,5 kr./kWh
Elselskab strømpris (gennemsnit): 1,89 kr./kWh
Afgiftsrefusion: 0,954 kr./kWh
Årlig indtægt: 18.872 kr. (afgiftsrefusion + strømpris)
Vigtige forudsætninger
Placering: Fritstående på parkeringsplads
Afstand til eltavle: 20 meter (nedgravet kabel)
Forsyning: Skal ikke udvides (32A til rådighed)
Antal ladeporte: 2 stk. (dobbelt ladestander)
Abonnement: PRO (læs mere her)
Etableringsomkostninger: 35.000 kr.
Tilbagebetalingstid = 42 md.
herefter overskud de efterfølgende år.
Hvad kan påvirke etableringsomkostningerne?
Der er flere elementer, der kan påvirke etableringsomkostningerne. En væsentlig faktor i etableringen af ladestandere, er ejendommens forsyningsforhold. Ældre ejendomme har som oftest ikke adgang til den mængde strøm, det kræver at opstille et større antal ladestandere.
Problemerne ved eksisterende forsyningsforhold, kan løses på to måder:
- Ejendommen kan benytte drivee´s intelligente lastbalanceringssystem
- Ejendommen kan købe adgang til flere ampere, hos net-selskabet
Undgå udvidelse af forsyning
Ved at vælge at benytte drivee´s intelligente lastbalanceringssystem, kan ejendommen bruge de tilgængelige forsyningsforhold uden at foretage en stor investering hos net-selskabet. Se mere på: Lastbalancering
Ved at købe adgang til flere ampere hos net-selskabet, får boligforeningen mulighed for at lade flere biler ved en højere strøm = hurtigere opladning. Prisen for tilkøb af flere ampere kan være høj og ligger omkring 1200-1500kr. inkl. moms pr. ampere.
Flere boligforeninger vælger at få udskiftet deres eksisterende fællestavle der forsyner deres fællesinstallationer, da de oftest er gamle, og ikke kan leve op til de nye krav om sikkerhed og driftsikkerhed.
Andre udgifter kan være:
- Udskiftning af forsyningskabler
- Udvidelse af ejendommens jordelektrode
- Ekstraordinært gravearbejde
Måling af strømforbrug i jeres bygning
Vi tilbyder måling af jeres strømforbrug over en længere periode for at afdække jeres aktuelle forsyningsforhold. Det kan hjælpe med at reducere etableringsomkostningerne, og give jer en mere økonomisk ladeløsning. Læs mere om muligheden for strømmåling nedenfor.
Læs mere om måling af strømforbrugLadestander uden abonnement til boligforeninger
Ønsker jeres boligforeningen ikke at tegne et abonnement tilbyder vi også ladeløsninger uden abonnement til boligforeninger. Med en ladeløsning uden abonnement tager vi blot et højere gebyr pr. transaktion. Den billigste ladeløsning for jer som boligforening er, uden tvivl, en ladeløsning på abonnement, da det højere gebyr hurtigt overstiger abonnementsprisen pr. måned. Men det er naturligvis op til boligforeningen.
Tilbagebetalingstid på ladestander til boligforening uden abonnement er derfor længere.